Se poate slabi localizat?
Ma refer in articolul de mai jos la slabirea localizata prin sport, nu chirurgie estetica. Desigur, o sa fie si comentarii care sustin masajul, impachetarile cu nu stiu ce substante etc. Acestea “functioneaza” pe termen foarte scurt, dar presupun ca toti vrem sa aratam bine pe termen lung, nu? Pentru cei care se lupta cu grasimea, lipsa de informare si disperarea pot duce la cumpararea unor solutii utopice de slabire. Cel mai des ti se promite slabirea rapida. Apoi cea localizata. Ti se spune ca solutia magica nr. 9999 te va ajuta sa scapi de grasimea depozitata in cele mai inestetice locuri. Grasimea cu care se lupta toata lumea. Grasimea cea mai incapatanata.
Totusi, slabirea localizata, (“spot reduction”) este o utopie. Conceptul de reducere localizata a grasimii corporale urmareste credinta falsa ca antrenand un anumit muschi va rezulta reducerea tesutului adipos din acea zona (de exemplu, sutele de abdomene pentru reducerea grasimii abdominale).
Corpul depune aceasta grasime pe unde poate, adica in zonele destinate stocarii de energie: burta, fund, coapse, piept, spate. O parte este depozitata si in interior (intre organe, pe vasele de sange, inima). In functie de anumiti factori hormonali si/sau ereditari aceste zone pot varia usor. Ea poate contine mai multa sau mai putina apa si poate deteriora mai mult sau mai putin si pielea care o acopera (vergeturi, celulita).
Grasimea, fiind o rezerva de energie, este depusa in zonele care se misca cel mai putin, astfel incat corpul sa consume cat mai putina energie cu mentinerea acestei rezerve. Tot pentru ca reprezinta un mecanism de supravietuire, depunerea grasimilor poate avea loc foarte rapid. Depunerea grasimilor este un mecanism foarte simplu si eficient, perfectionat in milioane de ani. Acest mecanism intra foarte rapid in actiune si are o inertie mare. De aceea slabirea localizata nu functioneaza deoarece de obicei tinteste muschi mici si care sunt oarecum irelevanti in cresterea conditiei fizice, rezistenta si consum energetic, indiferent cat de mult simti ca arde cand ii lucrezi.
Nivelul de fitness, in general, si nu epuizarea muschilor mici, este un factor determinant pentru capacitatea corpului de a arde grasime. Cei care fac sport, ard grasime mai eficient in timpul antrenamentelor dar si in perioadele de pauza, decat cei care nu au conditie fizica. Asta datorita faptului ca au masa musculara, adica un nivel energetic mai mare.
Cand consumi mai mult decat mananci, arzi grasime.
Arderea grasimilor se declanseaza lent si poate fi oprita de foarte multi factori, printre care si epuizarea sau infometarea. Grasimea, aflandu-se in principal sub piele, va parcurge un drum anevoios pana va fi transformata in energie. Doar asa va pleca de pe corpul tau. Transformata in caldura sau lucru mecanic (miscare), consumata in procesele metabolice. Indiferent ce frectii faci sau ce lampi cu raze X iti pui pe fund, grasimea nici nu va fi vaporizata, nici nu se va teleporta. Corpul tau va aduna particule foarte mici de grasime eliberate din adipocite (celulele care depoziteaza grasimea), cu ajutorul sangelui. Apoi, aceste mici particule de grasime vor fi transportate catre ficat si apoi catre muschi. Muschi care trebuie sa-i ai. Si pe care trebuie sa-i pui la treaba. Cantitatile arse zilnic pot parea derizorii, pentru ca sunt de ordinul gramelor sau zecilor de grame, in cel mai fericit caz.
Aceasta mobilizare a grasimilor are loc proportional, de pe tot corpul, nu de pe zona unde ti se pare tie ca ar fi prea mult sau din zona unde sunt muschii pe care ii lucrezi la nesfarsit (cu sute de “abdomene” de exemplu). Exista si cateva metode cu care poti ajuta mobilizarea grasimilor dintr-o anumita zona, insa ele nu au cum sa functioneze fara dieta si sport. Zonele de unde vrem cu totii sa dispara grasimea sunt chiar ultimele din care corpul o va elimina. Deci va trebui sa ai un strat de grasime redus pe tot corpul pentru ca aripioarele sau “manerele dragostei” sa dispara.
Zonele inestetice in care este depozitata grasimea depind, in primul rand, de mediul hormonal. Pentru ca mediul tau hormonal sa ajute la arderea grasimii de pe aripioare si solduri trebuie sa faci exercitii intense, cu greutati. Nu ore nesfarsite de “cardio”. Trebuie sa mananci bine, inclusiv grasimi animale. Trebuie sa te odihnesti suficient. Poti activa circulatia din zona dorita cu diverse masaje si creme insa acel flux de sange trebuie sa aiba un motiv pentru a putea prelua grasimea stocata: necesitatea ei de a fi arsa pentru energie. Daca nu este arsa pentru energie, presupunand prin absurd ca vreun tratament aiuristic ar “sparge” celulele de grasime, acea grasime s-ar depune la loc, ba chiar in locuri mai neplacute, cum ar fi, de exemplu, in ficat sau pe vasele de sange.
Asadar, daca vrei sa slabesti dintr-o anumita zona, este necesar sa antrenezi tot corpul, sa ai o dieta corecta si o odihna corespunzatoare si sa faci exercitii cardiovasculare.
* Sursa: http://www.getfit.ro/ si http://www.sportaholic.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu